Koleksiyonculuk

Koleksiyon ve Psikolojiye Etkisi

İnsanların psikolojisi birçok olaya göre farklılık gösterebilir. Bazen çok mutlu, bazense üzgün olabiliyoruz. Bazen sinirli, bazen stresli, bazen heyecanlı bazense umursamaz… Bu örnekleri uzatmak mümkündür. İnsanlardaki bu psikolojik değişiklikler ve farklı duygular hem kendilerini hemde çevrelerini etkiler. Olumlu olan psikolojik davranışlar zaten hem kendileri, hemde çevreleri için iyi bir durumdur. Fakat üzüntü, stres, sinir gibi olumsuz duygular insanların davranışlarınıda olumsuz etkiler. Peki koleksiyon ile insan psikolojisi arasındaki ilişki nedir?

Koleksiyon ve koleksiyonculuk bir insanlar için en iyi uğraş ve hobilerden birisidir. Koleksiyonculuk çok farklı bir duygudur ve bu duyguyu tadan insanlar artık kolay kolay bu uğraştan vazgeçemez. Bunun bu şekilde olmasında birçok etken vardır. Ayrıca bir koleksiyon ile uğraşmak insanın psikoloji üzerindede oldukça etkilidir.

Koleksiyon ile uğraşan insanlar stres, sinir gibi olumsuz duygulardan daha çabuk uzaklaşır ve bu duygulardan en kolay şekilde kurtulur. Herhangi bir sebep ile bir olumsuzluk yaşadığında koleksiyonu ile biraz vakit geçirmek, koleksiyonuna göz atmak, yeni bir ürün eklemek… Tüm bunlar insanları farklı dünyalara götürür ve kötü birçok duygudan uzaklaştırır. Koleksiyonculuk yapan insanların birçoğu diğer insanlara göre daha sakindir ve olumsuz duyguları çok daha kolay atlatır.

İnsan koleksiyonu ile uğraştığı anda farklı dünyalara gider. Tamamen bu dünyadan uzaklaşır. Olumsuzlukları, stres kaynağı olan nedenleri düşünmez. O anda sadece içerisinde bir huzur olur ve koleksiyonu ile sanki bir bebekmiş gibi ilgilenir. Aslında bu ne koleksiyonu olursa olsun böyledir. İster küçük bir pul veya para koleksiyonu olsun. İsterse büyük bir klasik araba koleksiyonu olsun. Tüm koleksiyoncular için bu geçerlidir.

Bu durum belki birçok insan tarafından saçma gelebilir. Fakat koleksiyon yapan insanlar ne demek istediğimizi çok iyi bir şekilde anlayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu