KoleksiyonPara Koleksiyonu

Eski Madeni Para Alan Yerler ve Değer Tespiti

Neredeyse herkesin hayatına bir şekilde para koleksiyonu dahil olmuştur. Deden, babadan veya bir tanıdıktan kalan eski paralar ya da kişinin kendisinin bir kenara koyduğu paralar her zaman ciddi bir manevi değere sahiptir. Birçok kişi bu manevi değer dışında paranın maddi değerini de öğrenmek istemektedir. Profesyonel anlamda koleksiyon yapanlar parayı gördüklerinde genellikle maddi değerini bilirler. Bunun yanında özel basılmış olan para kataloglarından ve diğer kaynaklardan da yararlanabilirler.

Madeni Para Nedir?

Paralar genel anlamda bakıldığında ikiye ayrılır. Bunlar kağıt para veya banknot olarak nitelendirilen paralar ve metal veya madeni olarak nitelendirilen paralardır. Madeni para denildiğinde içeriğinde bir veya birden fazla element barındıran, metal yapıda, çeşitli büyüklüklerde olabilen paraları söyleyebiliriz. Eski dönemlerde kullanılan paraların birçoğu madeni paralardı ve çok eski dönem insanları alışverişlerde bu madeni paraları kullanıyordu.

Madeni paraların içeriği çok farklı olabilmektedir. Altın, gümüş, nikel, bakır, krom, alüminyum, kalay, çinko gibi element ve bileşikleri içerebilmektedir. Yine boyut ve ağırlıkları farklı olabilmektedir.

Madeni Para Değerini Öğrenme

Öncelikli olarak şunu belirtmek isterim. Bir para veya koleksiyon ürünü ne kadar nadir bulunuyorsa; değeri o kadar fazladır. Cumhuriyet döneminde üretilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti madeni paralarının birçoğu günümüzde bile piyasada oldukça yaygın olarak bulunmaktadır. Bu nedenle istisnai bazı paralar haricinde ciddi bir maddi değerleri yoktur.

Bir madeni paranızın değerini öğrenmek için izleyebileceğiniz birkaç yöntem vardır. İlk olarak konusunda uzman olan bir koleksiyoncudan yardım alabilirsiniz. Para koleksiyonu ile uğraşan kişiler aşağı yukarı bir paranın değerini bilirler. Bunun yanında diğer önemli bir tespit yöntemi ise para kataloglarıdır. Günümüzde bazı firmalar her yıl para kataloğu çıkartmaktadır. Dergi şeklinde çıkan bu kataloglardan yararlanabilirsiniz. Ayrıca online kataloglarda işinizi görecektir. Online olarak takip edebileceğiniz; bir katalog üzerinde çalışmalarımız devam etmektedir. Yayınlandığında duyurular kısmından bilgi vereceğiz.

Resim: Türkiye Cumhuriyeti madeni paraları arasında en değerli olanlardan 1/2 (Yarım) Kuruş

Eski Madeni Paramı Nereye Satabilirim?

Elinizde eski paranız varsa bu parayı satabileceğiniz yerler genellikle kısıtlıdır. Büyükşehirlerde genellikle bazı bölgelerde antika ve koleksiyon ile ilgilenen dükkanlar bulunmaktadır. Buralara ürününüzü götürerek bilgi alabilirsiniz. Satış yapabilmek için diğer önemli yer ise Facebook, Instagram gibi sosyal medya platformlarıdır. Facebook’ta eski paralar ile ilgili bilgi bulabileceğiniz ve satış yapabileceğiniz birçok grup vardır. Genellikle bu gruplarda paranızın değerini öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda açık artırma ile paranızı satabilirsiniz.

Özellikle üye sayısı fazla olan ve aktif Facebook gruplarında paranızı satmak en doğru olanıdır. Genellikle bu işi bilen birçok kişi gruplarda yer almaktadır. Bu sayede paranız hak ettiği değeri yakalayacaktır.

Aşağıda bize ait olan Facebook Grubu ve Instagram hesabı yer almaktadır. Bu gruptan ve hesaptan bilgi alabilirsiniz.

Instagram Hesabımız: Hoze Koleksiyon

Facebook Grubumuz: Koleksiyon ve Antika Grubu

Aynı zamanda bir uyarı yapmak daha istiyorum. Fiyat alırken tek yerden fiyat almayın, mümkün olduğunca fazla, minimum birkaç yerden fiyat alın ki hata olmasın. Aynı zamanda hangisinin teklifi daha uygun olursa, oraya yönlenme şansınız olsun.

10 Yorum

  1. Elimde 1960 ile 1979 arası 565 adet 2.5 TL var ve bunların değerini nasıl öğrenebilirim? TC’si ters ve düz yazılan var fark ediyor mu? Birde elden nasıl çıkarabilirim?

  2. Türkiye Cumhuriyeti ve Osmanlı dönemi madeni para koleksiyonu sahibiyim. Elimde Osmanlı dönemi Sultan Abdülmecit, Abdülhamid ve Sultan Mehmet Reşat dönemi madeni paraları ile Cumhuriyet dönemi 1934 – 1980 ve sonrası erörlü de dahil olmak üzere; 10 Para, 1, 5, 10, 25, 50 Kuruş, 1 TL, 2,5 TL, 5 TL, 10, 20, 25, 50, 100, 500, 1000 TL koleksiyonları bulunmaktadır. Bunları elimden çıkarabileceğim yer önerilerini alabilirsem memnun olurum.

  3. Merhabalar iyi günler dilerim, elimde eski yerli madeni paralar ve yabancı paralar mevcut takribi 200 adet bunlara nasıl fiyat biçilir veya kime satabilirim? Yardımcı olabilir misiniz?

  4. Elimde Agusto dönemine ait yaklaşık 2000 yıllık bir adet madeni para var. Bunu nasıl değerlendirebilirim, kime nasıl satabilirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu