Koleksiyon Çeşitleri

Kelebek Koleksiyonu

I. KELEBEĞİN YAKALANMASI
İlk önce demir tel veya bakır borudan 60-70cm çapında bir çember hazırlanır ve bu da sapın içersine sokulacağı bir sap kaidesine tesbit edilir. Bu sabitleme kaynak veya kompozit yapıştırıcılarla olabilir. Sap kaidesi ile birlikte hazırlanmış olan çemberin çevresi kadar 10-15 cm eninde ekstrafor kesilir ve ekstraforun bir kenarına çember çapının yaklaşık iki katı uzunluğunda düz perde tülü dikilir. Dikilen tül derinliğine doğru bir tor oluşturmak üzere konik olarak kesilir ve birleştirilerek tor oluşturulur. Torun ağzındaki ekstrafor da çemberin etrafına sarılarak dikilir. Sap kaidesine yaklaşık 1m bir sap takıldığında kelebek kepçemiz hazırdır.

Kelebek yakalamak için kepçemiz hazır olduğunda kelebek yakalamaya başlayabiliriz. Kolleksiyoncular bunun için genelde iki yöntem izlerler. Bunlardan birincisi kelebeği direkt olarak doğadan yakalamaktır. Diğeri ise bir Terrarium kurarak ya ergin kelebekten elde edilen, ya da doğadan toplanan yumurta ve/veya tırtılların uygun ortamlarda ergin hale ulaştırılması yolu ile sağlanır.

Doğadan ergin bireylerin yakalanmasında yukarda bahsedilen kepçe kullanılır. Kelebeğin nasıl yakalandığına gelince yakalamak istediğimiz kelebeği seçince peşinden koşar uygun bir zamanda kepçe ile tutarız kelebek kepçeye hapsedildiğinde kepçenin çemberi kendi ekseni etrafında yarım tur çevrilerek kelebeğin kaçması engellenir ve kelebeğin torax (gövde) kısmı zedelemeden sıkılarak öldürülür. Sıkılarak öldürülen kelebek zedelenmeden içi pamuk ile döşenmiş olan bir kutuya konur. Burada dikkat edilmesi gereken kelebeğin kutu içersinde hareket etmemesidir. Öldürülüp kutulanan kelebeklerin en kısa zamanda germe işlemine tabi tutulması gerekir çünkü uzun süre kutuda kalan kelebekler kururlar ve germe işlemi sırasında kırılabilirler. Kurumuş olan kelebekler dibi pamuk döşeli ve üzerine 4-5 kat kesilmiş kalın kurutma kağıdı serilmiş olan şişelere alttaki pamuk su ile ıslatıldıktan sonra ıslak yüzey ile temas etmeyecek şekilde konup, kapağı kapatılarak bir gece bekletilir ve yumuşayan kelebek germe işlemine tabi tutulur. Arşiv için yakalanan kelebekler ise pelur kağıdından zarflara konarak tahta bir kutu içersinde naftalinlenerek saklanır.

II. GERME İŞLEMİ
Kelebekler dikkatlice kutudan alınarak gövdelerinden, kelebek dik duracak şekilde tutulur. İğne pens yardımı ile bitişik duran kanatları arasından sırt ortadan dik olarak gövde ortasına iğnenin payı da hesaplanarak saplanır.

Saplanan iğnenin başından tutularak, iğne germe tahtasındaki kanalın tam ortasına saplanır ve gövdenin kanal içerisine oturması sağlanır. Tabla yüzeyine oturan kanatlara saplı iğne vasıtası ile istenilen şekil verilir ve pelur kağıdından kesilmiş şeritler ve iğne vasıtası ile kanatlara zarar vermeden tesbit edilir. Son olarak iki taraf kanatlarına da simetrik şekil verilip, antenler de düzenlendikten sonra pelur şeritler ve iğne ile sıkıca son şekil sabitlenir.

Germe tahtasındaki yer ve kelebeklerin boyutlarına göre alt alta birçok kelebek aynı germe tahtasına gerilir. Tahta dolduğunda kalın bir pelur kağıt şeridi ile iki taraflı olarak kanatlar kuruma sırasında zarar görmemeleri için örtülürler ve hava şartlarına (ortam kuruluğuna) bağlı olarak 1-2 hafta kuruduktan sonra dikkatlice yerlerinden çıkarılıp kolleksiyona yakalama yer ve tarihlerini içeren ufak bir not ile birlikte eklenirler.

Kelebek kolleksiyonu yapmak; dekoratif yönünü bir kenara bırakacak olursak, belki de kelebeklerle bilimsel olarak uğraşmanın en son halkasını oluşturur. Böcekler aleminde en ilginç yaşam çevrimlerinden birine sahip olan kelebekler dünya yüzünde yaygın bir dağılım ve çeşitlilik gösterirler. Çevremizde de gördüğümüz gibi rengarenk yüzlerce çeşit kelebek var. Her birinde farklı bir renk, farklı bir kanat yapısı, farklı bir büyüklük var…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu