Bitki Koleksiyonu
Bitki koleksiyonu bazı kişilerin profesyonel olarak yaptığı bir uğraştır. Tabi bitki koleksiyonu deyince bazı çeşitleri vardır ama eminim bir çoğumuz ilkokulda, ortaokulda yani çocukluk yıllarımızda bu deneyime sahip olmuşuzdur. Nasıl derseniz ağaçlardan kopardığımız yaprakları veya çiçekleri defterimizin arasına koyup kurutmadık mı? İşte buda bir koleksiyon sayılır tabi profesyonel olarak değil ama amatör olarak bir deneyim…
İki Türlü Bitki Koleksiyonu vardır;
1- Canlı Bitki Koleksiyonculuğu
2- Kurutulmuş Örnekler Koleksiyonculuğu
Canlı bitki koleksiyonculuğu; işin bilimsel yönü yanında bazı ender rastlanan bitki soylarının tükenmesinin önüne geçmek bakımından çok önemli bir uğraştır. Bitkileri tanımak ve onlar hakkında bilgi edinmenin en iyi yollarından birisi olarak ta ifade edebiliriz bu uğraşıyı… Ancak şunu da gözardı etmemek gerekir. Bitkilerin doğal yaşama alanlarında korunması esas olmalıdır. Birçok ülkede bu konuda çeşitli yasalar vardır ve hiçbir yabani bitki, gerekli izin alınmaksızın köküyle sökülemez, toplanamaz…
Kurutulmuş bitki örnekleri kolleksiyonculuğu ise; aslında doğaya meraklı herkesin yapabileceği bir uğraştır. Bitkilerin doğal yaşama ortamlarında zarar görmemesine dikkat ederek toplanacak örnekler özel bitki presleri ile preslenerek özel olarak kurutulur. Bu şekilde kurutulmuş örnekler uzmanların incelemesine de sunulabilir. Yan tarafta bir kurutulmuş yaprak kolleksiyonundan bir bölüm, muhafaza kutusu ile birlikte görülmekte…
Elimde 1990 yılında bir ansiklopedi içerisine koyduğum 1 adet gül var. Tesadüfen 2019 yılında buldum, yaklaşık 30 yıllık ve kağıt gibi incelmiş harika bir görüntüsü var. Maddi olarak kıymeti harbiyesi olur mu? Saygılarımla…