KoleksiyonPara Koleksiyonu

Para Emisyonu Nedir? Kaçıncı Emisyon Olduğu Nasıl Belirlenir?

Koleksiyonculuk yapan kişilerin oldukça hakim olduğu kelimelerden olan “Emisyon” kelimesinin anlamı; koleksiyona yeni başlayanlar ve bu işte acemi olanların merak ettiği konulardan birisidir. Özellikle Türkiye Cumhuriyeti kağıt paralarının koleksiyonu yapan kişilerin hakim olmaları gereken bir konudur ve koleksiyonculukta önemlidir.

Bizlere sıkça sorulan sorulardan birisi olan “Emisyon Nedir?” sorusuna ve “Para Emisyonu Nasıl Belirlenir?” sorusuna cevap vermeye çalışacağız.

Emisyon Nedir?

Emisyon farklı alanlarda birçok anlama gelmektedir. Biz sizlere ekonomi ve koleksiyonculuk alanlarında kullanılan anlamlarından bahsedeceğiz.

Bu kelime Fransızca’daki “emission” kelimesinden dilimize girmiştir. Sözcük anlamına baktığımızda “ekonomi” demektir. Türkçe’deki karşılığına ise “sürüm” ve “çıkarmak, yaymak veya ihraç etmek” diyebiliriz. Genel olarak ekonomide emisyon; devlet tarafından kağıt para, senet ve tahvil çıkartmaya, piyasaya sürme işine denir.

Kelime anlamı olarak baktığımızda bunlar karşımıza çıkmaktadır. Biz koleksiyoncuk açısından bakarak olayı biraz daha detaylandıralım. Bilindiği gibi ülkemizde 1927 yılından bu yana banknotlar piyasaya sürülmektedir. Piyasaya sürülen banknotlarda dönem dönem ciddi değişiklikler yapılmıştır. Son dönemlerden örnek vermek gerekirse; paradan altı sıfır atılarak Yeni Türk Liraları’nın piyasaya sürülmesi ve sonrasında tekrardan Yeni Türk Lirası yerine Türk Lirası ifadesinin kullanılmaya başlanması söylenebilir. Bu ciddi bir değişikliktir ve banknotlarda ciddi değişiklikler yapılmıştır. Bu tarz değişiklikler sıraya konulur ve 1. emisyon, 2. emisyon gibi ifadeler ile anılır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk banknotları 1. emisyon olarak ifade edilmektedir. Günümüzde (2020 yılı) kullandığımız banknotlar ise 9. emisyon banknotlardır. Yani ülkemizde şu ana kadar piyasaya sürülmüş olan 9 emisyon kağıt para vardır.

Emisyon kelimesi sadece kağıt paralar için kullanılmaktadır. Madeni paralar için bu ifade kullanılmaz. Emisyon dışında birde kağıt paralardaki küçük değişiklikler sonucunda tertipler ortaya çıkmaktadır. Örnek olarak imza değişmesi gibi nedenler ile tertipler belirlenir. Bu konu hakkında detaylı bilgi için sitemizden arama yapabilirsiniz.

Para Emisyonu Nasıl Belirlenir?

Diğer önemli bir konu ise para emisyonunun belirlenmesidir. Öncelikli olarak şunu söyleyelim. Kağıt paraların üzerinde emisyon ile ilgili bilgiler yer almaz. Yani paranın üzerindeki yazılara bakarak bunu anlamanız mümkün değildir. Kağıt paralar üzerinde sadece kanun numarası ve tarihi yer almaktadır. Paranın emisyonunu belirlemek için bilmek gerekir. Bu işle uğraşan kişiler bu konuya hakimdir ve parayı gördüklerinde kaçıncı emisyon olduğunu hemen söyleyebilir. Yukarıda dediğimiz gibi zaten Türkiye Cumhuriyeti kağıt paralarında toplam 9 emisyon vardır.

Bu konu hakkında bilgisi olmayan kişiler ise kağıt para katalogları, online para katalogları gibi kaynaklardan yararlanabilir. Bunun yanında Facebook ve Instagram gibi çeşitli sosyal medya platformlarında bu işi yapan kişilerden bilgi talep edebilir.

Belirlemesi kolay olan birkaç seriyi sizler ile paylaşıyoruz. Diğerleri için kataloglardan veya bilenlerden yardım almanızı tavsiye ederiz.

  • Livre olarak geçen, üzerinde Fransızca ve Osmanlıca yazılı banknotlarımız 1. emisyondur.
  • Milyonluk banknot olarak adlandırdığımız banknotlar 7. emisyon grubunda yer alır.
  • Yeni Türk Lirası ifadesi yer alan banknotlar 8. emisyondur.
  • Günümüzde kullandığımız banknotlar 9. emisyondur.

Dediğimiz gibi diğer paralar için katalog veya işi bilenlerden destek alınız. Örnek olarak 10 Türk Lirası tüm emisyonlarda geçerli olan bir ifadedir. Yani tüm emisyonlarda 10 Türk Lirası vardır. Bunun hangisine ait olduğunu belirlemek; bilmeyenler için zor olabilir ama bilenler için oldukça kolaydır.

Koleksiyon ve koleksiyonculuk ile ilgili her türlü konu için bizlere Facebook Grubu üzerinden ve Hoze Koleksiyon Instagram hesabımızdan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu