Para Koleksiyonu

Çil Para Ne Demek? Çil Para Nedir?

Paralarda kondisyonlar oldukça önemlidir. Özellikle profesyonel olarak kağıt para koleksiyonu yapanlar için kondisyonların önemi büyüktür. Hem koleksiyonun hem de paranın değerini belirlemek içinde önemli bir kriterdir. Para koleksiyonlarında kondisyonu ifade etmek için; çil, çil altı, çok çok temiz, çok temiz gibi terimler kullanılmaktadır. Bu terimlerin hepsi ile alakalı “Kağıt ve Madeni Paralarda Kondisyonlar” konumuzu inceleyebilirsiniz. Bu konumuzda sizlere; bizlere oldukça sık olarak gelen sorulardan birisi olan “Çil Para Nedir?” sorusunun cevabını vereceğiz.

Çil Para Nedir?

Kağıt ve madeni paralarda çil kriterleri bazı farklılıklar gösterebilir. Fakat çil para denildiğinde aklınıza ilk olarak el değmemiş para gelmelidir. Tabi ki paraların basılma aşamasında, sayım aşamasında ve dağıtımında el değmeler olabilir. Fakat bu parayı hiçbir şekilde yıpratmayacak boyutta ise o para çildir diyebiliriz. Tabi bunu biraz daha detaylandırmamız gerekir.

Çil Kağıt Para Nedir?

Kağıt para yani banknotlarda çil olayına bakalım. Çil banknotlarda herhangi bir eskime veya katlama söz konusu değildir. Bu paralar hiçbir şekilde tedavüle çıkmamış ve herhangi birisi tarafından kullanılmamıştır. Kağıt parada herhangi bir renk kaybı, paranın kabartmaları dışında herhangi bir girinti veya çıkıntı yoktur. Paranın köşe kısımları gayet sivri ve keskindir, en küçük bir yuvarlaklaşma yoktur. Tabi ki leke, parmak izi, kırışma, çizilme, ezilme, katlanma gibi hiçbir kusurda bulunmamalıdır.

Çil Madeni Para Nedir?

Madeni paralarda da durum kağıt paralara benzerdir. Para darphaneden çıktığı özelliklere sahipse bu paraya çil para denilebilir. Yani tedavüle verilmemiş olmamalıdır. Mükemmel bir orijinal parlaklığa ve renge sahip olmalıdır. Madeni para üzerinde herhangi bir çizik, pul veya temas izi olmamalıdır. Büyüteçle yapılan kontrollerde ise bu izlere göre çil üzerinden derecelendirme yapılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu