Koleksiyonculuk Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Koleksiyonculuk kısaca, kişinin ilgi duyduğu bir alana ait çeşitli ürün ve objelerin belirli kriterler göz önünde bulundurularak toplanmasıdır. Bu kapsamda ürün ve obje yelpazesi çok geniştir. Bunu sınırlamak doğru olmaz. Toplama kriterleri de yine oldukça geniştir. Türe, renge, boyuta, tarihe vb. birçok faktöre göre toplama da söz konusudur. Özenle toplanan ve kriterlerine göre ayrılan ürünler rutin olarak kontrol edilir ve koleksiyon türüne göre değişmek ile beraber koleksiyona yeni ürünler katılarak koleksiyon genişletilmeye çalışılır.
Koleksiyon yapmak özen, sabır, merak ve istek gerektirir. Koleksiyon türüne göre değişmek ile beraber bazen maddiyatta gerektirebilmektedir.
Koleksiyon yapacak kişinin en önemli özelliklerinden birisi araştırmacı ve meraklı olmasıdır. Çünkü koleksiyon işi araştırmaya dayanır. Koleksiyonu yaptığınız ürünlerin özellikleri, nereden bulabileceğiniz, hangi kriterlere göre ayıracağınız… Kısacası birçok konu araştırma ve merakı gerektirir.
Koleksiyonculuk yaşa, cinsiyete, eğitim durumuna, zenginliğe, fakirliğe bakmaz. Koleksiyonculuk tamamen kişinin kendisi ile alakalı bir durumdur. İnsanın içinden gelen bir istektir diyebilir. Bu tabir belki de en doğru olan tabirdir. Kişi içinden gelen bu isteği dizginleyemez ve kendi şartları doğrultusunda küçük veya büyük koleksiyon yapmaya merak salar. Birçok kişi ne demek istediğimi anlayacaktır.
Koleksiyon Çeşitleri Nelerdir?
Koleksiyon çeşitleri dediğimizde burada binlerce kategori sıralayabiliriz. Çünkü bu çeşitlilik tamamen kişinin hayal dünyası ile alakalı bir durumdur. Bir insan en ufak bir şeyi bile koleksiyon olarak görebilir ve buna koleksiyon değeri katabilir. Fakat ülkemizde ve Dünya’da başlıca yapılan ve birçok hobicinin tutkusu olmuş koleksiyon çeşitleri vardır. Bunlardan bazılarını sıralamak gerekirse;
- Para (maden, kağıt, yerli, yabancı, hatıra vs.) koleksiyonu
- Pul (damgalı, damgasız, yerli, yabancı vs.) koleksiyonu
- Antika (telefon, gramofon, daktilo, kılıç vs.) koleksiyonu
- Araba (klasik veya lüks gibi) koleksiyonu
- Kartvizit koleksiyonu
- Telefon kartı koleksiyonu
- Rozet koleksiyonu
- Tesbih koleksiyonu
- Taso koleksiyonu
- Oyuncak (eski, otomobil, bebek, peluş vs.) koleksiyonu
- Kelebek koleksiyonu
- Yaprak koleksiyonu
- Tohum koleksiyonu
- Düğme koleksiyonu
- Kalem koleksiyonu
- Plak koleksiyonu
- Saat koleksiyonu
- Forma koleksiyonu
- Yumurta koleksiyonu
- Kitap ayıracı koleksiyonu
- Davetiye koleksiyonu
- Taş koleksiyonu
- Gazete ve dergi koleksiyonu
Bunlar şimdi aklıma gelen ve sizlerle paylaşmak istediğim bazı koleksiyon çeşitleri. Yazımızın başında da dediğimiz gibi koleksiyonu sınırlamak mümkün değildir. Bu çeşitlere binlerce farklı çeşit eklemek mümkündür. Bununla ilgili bir oyun oynayalım isterseniz. Sizlerde aklınıza gelen ve bunların dışında olan koleksiyonları aşağıdaki yorum bölümünden bizler ile paylaşın.